
Awase-su (til sushiris)
Bland salt, sukker og riseddike i en skål med et piskeris, indtil sukkeret og saltet er opløst.
Opskrift på Awase-su
- 250 ml riseddike
- 225 g sukker
- 75 g salt
- Til 1 kg tørre ris skal du bruge 235 ml af den færdige awase-su. Sådan koger du sushiris // sushi opskrift
- Vask risene i koldt vand 4-6 gange, indtil vandet er halvklart
- Hæld vand nok til at dække risene og lidt til, og lad risene stå i blød i mindst 1 time.
- Si udblødningsvandet fra, og hæld nyt vand på.
- Mængden af vand måles med hånden, og vandet skal nå op til knoerne, når hånden ligger fladt oven på risene.
- Du kan også måle vandet med et forhold på 1,2 dele vand til 1 del ris. [Hvis du bruger en riskoger]
Kog risene i 55 minutter i alt, hvor riskogeren skifter til "hold varm"-funktion efter 25 minutter og lad risene dampe i 30 minutter med lukket låg. [Hvis du bruger en gryde] - Varm vandet relativt hurtigt op til kogepunktet.
- Når vandet koger, skal du straks skrue ned for varmen og lade det simre.
- læg låg på gryden, og rør den IKKE, før risene er færdigkogte.
- lad risene simre i 15 minutter, før gryden tages af varmen, men hold låget lukket.
- det er vigtigt, at vandet ikke fordamper, men bliver i gryden og dermed går i risene - tag gryden af varmen og lad den hvile i 10 minutter, og fjern derefter låget. [Uanset om du bruger en riskoger eller en gryde, er disse sidste trin de samme] - hæld risene direkte over i en stor træbalje (hangiri) eller en rimelig stor plastikbeholder, der er flad i bunden, og hæld awase-su over og fordel det jævnt med en træske (shamoji).
- Formålet er at sprede awase-su blandt risene og at fjerne de større risklynger.
- Du skal passe på ikke at mase risene, men i stedet bruge en skærende bevægelse med skeen til at sprede awase-su
- nu skal det hvile i 8 minutter, og det skal vendes med træskeen igen, mens du fjerner de større risklynger
- lad det endelig hvile i yderligere 20 minutter, og så er risene klar til brug.

Comments